Nasze życie, gotowanie, pstrykanie fotek i inne takie.
Blog > Komentarze do wpisu
Nalewka cytrynowo-miodowa

Tym razem szybki przepis na pyszną nalewkę. Zaczęło się od tego, jak moje kochane Słoneczko powiedzieło mi, że na przeziębienie najlepiej napić się wódki z miodem i cytryną... No to chwila zastanowienia i zaczynamy eksperymentować. Oto przepis:

  • 150ml spirytusu 96%
  • 150ml wody mineralnej
  • 150ml miodu gryczanego
  • 150ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny

Miód dobrze jak jest gryczany, bo nadaje ciekawy smak. Co do soku z cytryny to polecamy przelać przez sitko, aby pestki i miąższ nie pływały. Efekt: całkiem dobre, choć nieco za mocno czuć cytryną. Pić najlepiej schłodzone. Potem powstała druga nalewka, z nieco innym składem: mniej soku z cytryny i mniej miodu. Wyszło dobre, tyle, że dość mocne pod względem %%%. Należy więc ubytek objętości uzupełnić wodą. Oczywiście można dalej eksperymentować szukając złotego składu tego złotego napoju - im więcej degustacji, tym weselej prawda? 

Po wymieszaniu wszystkich składników nalewkę trzymamy w karafce, co przy żółciutkim kolorze wygląda dość ciekawie.

wtorek, 02 listopada 2004, hotangel